2019. január 24., csütörtök

Hegytartás a Tien San csúcsai között

Az adho mukha svanasana (lefelé néző kutya vagy más tradícióban a hegytartás) vinyasa flow jóga pihenő póza. Elsőre különösnek tűnhet, de néhány vinyasa flow gyakorlás után teljesen természetes lesz. Ez az alaphelyzet, kicsit olyan, mint a zéró pont, az origó. Innen indul ki és ide tér vissza minden sorozat, minden mozgás, minden ciklus. Itt pihenünk meg, itt szintetizáljuk a tapasztalásokat és itt gyűjtünk erőt a továbbhaladáshoz.
Fotó: Barton András, Kirgizisztán,Tash Rabat

A hegytartás a gyógytornászok, gerincterapeuták jolly-joker póza. Mindenkinek, minden mennyiségben javasolt , a gerinc szempontjából ez a nagy regeneráló, helyre állító póz. Itt ugyanis a gerinc semleges helyzetben van, miközben a gravitáció segítségével (is) nyújtózik. A fordított testhelyzet hatására ugyanis megnövekszik a csigolyák közötti tér, felfrissülnek a porckorongok, javul a keringés és az anyagcsere a teljes központi tengelyben.
A gerinc mentén nemcsak az idegek futnak, hanem a fő energetikai csatornáink is, amelyek életerővel látják el nemcsak a testet, hanem az egész lényünket. Így központi jelentőségű, hogy ezeken a csatornákon elakadás nélkül, tisztán, folyékonyan működjön az áramlás.
A jógában a gerincet a mikrokozmosz világtengelyének (axis mundi), az ember felemelkedésének és kibontakozásának központi csatornájának tartanak, amelyet a mitikus Méru-heggyel is párhuzamba állítanak. A függőleges dimenzió az anyagi létformából való felemelkedés, a szellemi világok felé törekvés szimbóluma.
A jógában ezért is kiemelt jelentőségű a gerinc egészsége annak fizikai, energetikai és mentális aspektusaival.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése