2019. február 5., kedd

A Nap köszöntése: Surya Namaskar

A Napüdvözlet a legelterjedtebb összefüggő dinamikus sorozat a jógában. Egyszerre modern és tradicionális is.
A napot köszöntő, dicsőítő himnuszokat és mindennapi rítusokra való utalásokat már a Védákban is megtalálhatjuk, mely életerővel és egészséggel tölti fel a gyakorlót, a szertartást végzőt. Megjelenik a mitológiában is, a napüdvözlettel Ráma és általa a harcosok (ksatriák) nyertek felvértezést csata előtt a Rámájána eposzban.

A Nap a

  • fényességet,
  • meleget árasztó,
  • ragyogó,
  • életet adó,
  • új életet serkentő,
  • fenntartó,
  • tüzes,
  • átalakító,
  • világosságot adó,
  • sötétséget elosztató aspektusai miatt, nemcsak a természeti népeknél, az animizmusban (pl. sámánizmus) vagy a Napközpontú civilizációkban (pl., Egyiptom-Ré, Inka birodalom), hanem a spirituális iskolákban is kiemelt jelentőséggel bír.

Fotó: Sámán napábrázolás, Saimaluu Tash, Kirgizisztán

A nap minőség az emberben a tudatosság, a felébredés, a megvilágosodás, az életenergia (prána) megnyilvánulása.

Mozdulatai, testtartásai sorozatban összefűzve a XIX. sz. első harmadában kezdtek elterjedni és minden tradíció létrehozta a saját, módosításokat tartalmazó egyedi változatát, így számos "hivatalos" napüdvözlet él most is együtt. Mantráiban azonban mind megegyeznek. Rezgései és mozdulati energiával és életerővel töltik fel a gyakorlót.

12 lépése a Nap fázisain (12 állatövi jegyén) vezet keresztül, a bolygó szimbolikus pályája, az emberi lét kiteljesedésének folyamata. Minden lépés egy-egy állomás, egy-egy létforma, tudatossági szint, egy-egy tapasztalás.

Mozdulataiban átélhetünk egy teljes életet (emberöltőt) a babapóztól a felállásig és vissza, a megszületéstől, testet öltésen keresztül, az élettapasztalatok megélésén és tudatosításán át, a felemelkedésig, majd a létkör befejezésével a visszatérésig.

A Nap mozgása az égen (nappalok és éjszakák), ciklusai az évben (tavasz, nyár, ősz, tél, tavasz) az élet körforgásának adnak ritmust kívül és belül is. Változik, áramlik, átalakul, megújul, megpihen, elszunnyad.A fény és a sötétség, az aktív és a passzív, a cselekvés és a pihenés egymásutánjai egyensúlyt teremtenek a végletek között. A Nap pálya napkeltétől napnyugtáig minden létező, minden lény, minden dolog és minden jelenség számára példát mutat a megnyilvánult világ örök törvényszerűségéből.

Élted már át a pirkadat, hajnal, reggel, delelés, délután, sötétedés, alkonyat, éjszaka csodás jelenségeit, mint a létre jövetel, növekedés, kiteljesedés, hanyatlás, visszahúzódás, elmúlás tapasztalatait?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése