2019. április 25., csütörtök

Napüdvözlet rétegei kósáról kósára 5. Boldogság lepel

5., Anandamaya kósa- Boldogság test

A "matrjóska baba" legbensőbb, "legfinomabb" fedőrétege az öröm, a boldogság burok. A gyakorlással egyre többet találkozunk a különösebb ok nélküli  spontán, örömérzettel, elégedettséggel és egyre természetesebb a Kapcsolódás.  Felsejlik az elkülönültség vége, az EGYSÉG-élmény állapota.  A vízcsepp visszatérése a tengerhez.

Ananda-Boldogság

Organikusan megjelenik a gyakorlásban az isteni önátadásra (ishvara pranidhara), szolgálattal teli odaadására hangolódás.  A szív virágba borul és megnyílik a bhakti útja. Ebben az aspektusban a Napüdvözlet egy bensőséges, szent gyakorlássá, meghitt imává válik a test templomában.

Nekem nagyon fontos felismerés volt, hogy a Legfelőbb Lélek (Paramatma) az állandóság, változatlanság, örökkévalóság és a teljes bölcsesség valamint tökéletes tudatosság mellet a végtelen szeretet és határtalan öröm állapotában Létezik (Sat-Chit-Ananda). Számomra ez "felpuhította" a tökéletesség, tudatosság kicsit szigorúnak vélt burkát és egyben lággyá, nyitottá, játékossá és nagyon érzővé tette AZ-t. Egyszerre érett bölccsé és gyermekivé. Tudatossá és ártatatlanná. Rendíthetetlenné és könnyűvé.



Ahogy írom e sorokat egyre kevésbé érzem találónak a szavakat, egyre korlátozóbbá és egyre leszűkítővé válik a jelentésük. Eszembe jut Weöres Sándor verse, amelyet itt és most nagyon igaznak érzek:

"A gondolat összetett és kimondható,
az igazság egyszerű és kimondhatatlan."


Mégis egy összefoglalást adva. A boldogság burok megnyilvánulásának élménye:

- a szív megnyílása (öröm, boldogság)
- egységélmény
- önátadás, szolgálatkészség, bhakti
- benső imádság



Ebben az öt részben kifejtett, átfogó kósa-modell szerint az ember kicsit olyan mint egy matrjóska baba. Gyakorlással és körültekintéssel kibonthatjuk, nyithatjuk az egyes rétegeket és egyre beljebb és beljebb kerülhetünk.

A kósák matrjóska babája
A Védikus tanítás szerint a nem megfelelő tudás (tudatlanság) okozza a téves azonosulásainkat és így az egyes rétegek (kósák) által keltett illúzió (maya) világába merülünk. Ez azonban egy csapda, amely óhatatlanul szenvedéshez vezet. Az egyetlen kiút az önismeret azaz saját, igaz természetünk feltárása és megtapasztalása. Ez az igazi válasz. Nem véletlenül állt a delphoi jósda falán is ez az írás, rámutatva, hogy minden próféciánál fontosabb az, hogy "Ismerd meg Önmagad!"

A Napüdvözlet és a kósa modell éppen ehhez nyújt egy igen átfogó, rendszerezett eszköztárat, egy jógikus útmutatót. Az egyes rétegeink megismerésével és elcsendesítésével, mint a baba rétegein át haladhatunk befelé a legbensőbb, legmélyebb lényegünk, Önvalónk (igaz Én-ünk) felé.

Jó utazást, jó gyakorlást Mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése