2019. július 30., kedd

Jóga a levegőben, jóga a vízben, jóga a földön

Gondolatok a Fly&Chill jógatáborról

A repülés gondolata mindig is sok-sok művészt, tudóst, felfedezőt, kalandort, álmodozót foglalkoztatott. Nem véletlen hiszen a talajtól való elemelkedés új távlatot, új perspektívát nyit az ember számára.


A szabadság elérésének vágya minden emberben eredendően ott munkál.
A repülés, a gravitációval szemben a felemelkedés lehetőségét kínálja, azaz emelkedettséget mind fizikai és lelki értelemben is.


Az aerial jóga tábor egy kiváló lehetőség kipróbáld magad ebben az új helyzetben. A levegő, lebegő jógában kezdők is belekóstolhattak a szabadság, a könnyedség, a játékosság megtapasztalásának élményébe. Ennek a típusú jógának az a nagy előnye, hogy egy hinta (erős “selyem” anyag vagy más néven hammock) segítségével teljesen új nézőpontból személheted az eddigi mozgásos élményeidet vagy akár a jóga gyakorlásodat!

Az anyag segít és mintegy elkísér a megfelelő jógapóz felvételéig, segít megérezni a megfelelő testtartást,  az irányokat, a belső erővonalakat így kiteljesedhetnek a jógapózok áldásos hatásai. Máskor pedig az instabil közeg plusz figyelmet, tudatosságot igényel és sok-sok apró, mélyen fekvő, stabilizáló izmot késztet munkára.

A hammock-kal való ismerkedés után lépésről- lépésre építettük fel a bizalmat az új eszköz és az új helyzet iránt. Fokozatosan emelkedtünk el a talajról, szép lassan hozzászokva egy izgő mozgó  közeghez, felkészítve az idegrendszert az alap fordított pozíciókra.

A lebegést és a levegő elemet minden nap igyekeztünk stabilizálni. Így az első nap túrára indultunk a Dévényi kilátóba. A hegymenet és a szintemelkedés (na és a szúnyogok:) mindenkit lehozott a földre. A páratlan pilisi kilátással kitágult bennünk a tér, jól esett a szemnek a zöld tágasság.


Délután egészen alacsonyra engedtük le az anyagot és a talaj közelében gyakoroltunk. A jóval lassabb tempójú gyakorlásban lehetőség volt elmerülni, elmélyedni egy-egy mellkasnyitó vagy csípőnyitó pozícióban.  A talajjal kapcsolódva és a hammockra támaszkodva passzív nyitásokkal, nyújtásokkal segítettük az esetleges zártságok és bemerevedések lazítását a testben és az elmében.


Másnap a friss harmatban kontemplatív sétát tettünk és csoda-tiszta levegővel töltöttük meg a tüdőnket.
A délelőtti etapban az intenzívebb, erősebb gyakorlatok elsősorban a gerincstabilizáló izomokat vették célba, de dolgoztunk a karok erejének növelésén is. Az önbizalom megerősödésével, az énerő fejlődésével, az esetleges félelmek is egyre uralhatóbbá, kezelhetőbbé válnak, így mindenki rendkívül ügyesen vette a kihívásokat. Sok-sok nevetés, kacagás vagy éppen a katarzis felszabadító energiája lengte be a gyakorlótermet.


Délután a vihart és az az esőt kerülgetve végül megtaláltuk azt az időjárási ablakot, ami alkalmas volt a vízi jógához. A jóga pozíciókat a levegő és a föld után még egy új közegben, a vízben is megfigyelhettük, tovább dúsítva az ászanákkal kapcsolatos tapasztalatokat. A víz megtartó, támogató erejét használva különféle mandalákat (köröket) formáztunk közösen. Együtt alkotva egy EGÉSZet. Egyszerre szemléltük és egyszerre részesei voltunk a középpont mozdulatlanságának és a körülötte lévő formák állandó mozgásának, állandó változásának.Délután ismét egy meditatív gyakorlás következett. A sok levegő elemet, repülést és kihívást a föld elem minőségeivel egyensúlyoztuk ki. A yin típusú aerial óra nemcsak fizikailag, testileg enged mélyülni egy-egy pozícióba, hanem lelkileg,  belső világunkba, önnön mélységeikbe való belépésre is egyre inkább alkalmassá tesz. Így csodás kiegészítője, ellenpontja a magasan végzett, repülő pózoknak. A gyakorlást egy hosszú relaxációval zártuk az anyag, anyaméh ölelésében.


Az estéket egy-egy kis, önismereti, belső gyakorlat, szemlélődés vagy inspiratív mese zárta, amelyben lehetőség nyílott, hogy az életünk eseményeire, irányára is új nézőpontból tekintsünk.A tábor záró napja sem telt kihívások nélkül. Az utolsó fly aerial jógaórán a gyakorlatokat sorozatba rendezve, folyamatos mozgásban gyakoroltuk az áramlás-repülés élményét a levegőben kiteljesítve. Az intenzív gyakorlás testet, lelket, figyelmet igénybe vett, de az aerial jógini csapat állta a sarat,  felülemelkedett a kihívásokon:). A végén mindenki rendkívüli ügyességgel, magabiztosan vette fel a fejjel lefelé fordított, inverz tartásokat: a fordított pillangót, a galambot, a kézenállást, az ekét, a denevért és persze az aerial skorpió pozíciókat.
Teljesen elszabadult az öröm és az eksztázis, a gyakorlótér egy igazi játszótérré változott. :) Ki-ki a kedvenc aerial pózában időzhetett és újra és újra átélhette a best of aerial élményeket!Bízom benne, hogy ebben a táborban kicsit mindenki szárnyakat kapott. Őrizzétek meg az élményeket, vigyázzatok a belső gyermekre, aki most egy picit teret, lélegzetet kapott Bennetek.  Emlékezzetek, ahogy szembe néztetek a nehézségeitekkel és megszelídítettétek félelmeiteket.
És ne felejtsetek el szárnyalni, az álmaitok megvalósításán felemelkedni! A mondás úgy tartja
"a szárnyak repülés közben nőnek".Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése