2011. április 5., kedd

Tudat-OM

Rég nem írtam már új bejegyzést. Ez egyrészt annak a jele, hogy nagyon jól voltam...éltem...és nem a gép előtt henyéltem... aztán meg másrészt annak a jele, hogy nem voltam (vagyok) jól...
Most nem is a céltalanság vagy az érdektelenség a ludas ebben, hanem inkább valami fáradságféle kerekedett felül bennem, amolyan lelki kimerülés, jobb esetben kiürülés. Szóval itt az ideje, hogy kicsit új lendületet, lelkületet, lelkesedést kapjanak a gondolataim.
Meglátjuk, hogy hogyan sikerül ez a gondolatkísérlet!:) (Ezek mindig olyan jók, ugye?!:)




Időközben (azaz *az előző részek tartalmából típusú felvezetés*:) a jógaórákon a gyakorlatok egyre összetettebbé, nehezebbé váltak és a kitartási idők is hosszabbodtak. A fizikai rész mellett a relaxáció és meditáció valamint a koncentrációs feladatok is nehezedtek. Hétről-hétre tapasztalom, hogy az elmét nem könnyű fegyelmezni.:)

Mindenesetre most a tudatállapotokról (és nem az elmeállapotokról!) szeretnék értekezni.
Az agy hullámainak hossza alapján négy tudatállapotot különböztetünk meg. Az egyes tudatállapotokban az elme más-más eszközt választ megismerésül és ebből kifolyólag másként "látja", "értékeli" a tapasztaltakat.

  1. Éber állapot (béta hullámok) 
  2. Álmodó alvás (théta hullámok)
  3. Álom nélküli alvás (delta hullámok)
  4. Negyedik állapot (nem mérhető hullámok)

Éber állapot (jargat):
Ébrenlét, éberség. A materiális világ tudatossága.

Éber állapotban az értelem kifelé irányul, az érzékszervek észlelő tevékenysége zajlik, ami minden ember számára közös, ezért ezt egyetemes („vaisvánara”) tudatállapotnak nevezik.
Ebben az állapotban a tudatos elme működik azaz elsősorban a kézzel fogható dolgok érzékelésének világa ez (külvilági ingerek érzékelése, agyi működés és gondolkodás, légzés, belső folyamtok irányítása).

Előrevivő cél: Az érzékek uralásával érhetjük el, hogy nem legyünk kiszolgáltatva a külvilág ingereinek és ne engedjünk be minden ingert, hanem a nem kívánt ingereket ki tudjuk szűrni.

Álmodó alvás állapota (svapna):
Az aktív tudattalattan állapota. 

Az álom során az értelem befelé irányul, csak a belső érzék, az elme működik, a többi érzékszerv pihen. Az éber állapot érzékszervi ingerei ebben az állapotban kerülnek feldolgozásra. Ez határozza meg az egyéni alvásigényt és alvási szükségletet, amely azon alapul, hogy mennyi és milyen minőségű ingert fogadtál be az ébrenlét állapotában, 'Az éber állapot érdemei és vétkei alkotnak örömöket, bánatokat és félelmeket az álomban.' A tér, idő, okság törvényei felborulnak, nem jellemzőek. A fizikai test korlátai megszűnnek, itt a finomtest korlátai jellemzőek.

Előrevivő cél: Tudatosnak maradni ebben az állapotban. Felidézni és befolyásolni, átalakítani tudni az álmokat. 




Álom nélküli alvás állapota (susputi):
Mélyalvás, mély relaxáció, yoga nidra állapota 

Ez az igazi pihenés és töltődés fázisa. Az álomtalan mélyalvó állapotban az alvó nem érez vágyat, nem lát álmot, viszont tudata misztikus, "isteni" kommunikációra is képes lehet, ezért e fázis neve megismerő („prágja”).Napi 2-3 óra mélypihenésre van szükségünk.

Előrevivő cél: A joga nidra, azaz a mélyrelaxáció gyakorlása.

Negyedik állapot (turija):
Egyesülés

Ez a fenti három állapot egyesülése ( azaz a tudatos, a feltöltődés, feldolgozás egyidejű állapota), a transzcendens sík, mikor az értelem sem befelé, sem kifelé nem irányul, hanem lelki felismerése szerint az ember lelke észleli a Legfelsőbbet. Ez a „szamádhi”, a transz állapota.

Sajnos a két utóbbi állapotról keveset tudok és tudatos szintű tapasztalataim nem igazán vannak. De jó lenne legalább a második szinten a tudatosságot megvalósítani. Bár az álmaimra sokszor emlékszem és az is előfordult, hogy tudom befolyásolni az álombéli cselekmények kimenetelét, de sajnos ez ritka.

Találtam viszont egy érdekes cikket, amely az analógialáncolatnak megfelelően például az egyes tudatállapotokhoz hangokat, rezgéseket is kapcsol. Ez egy egészén új teret nyit számomra a hangokkal, zenével kapcsolatos vélekedéseimben. A teljes cikk itt olvasható.

Így e kis kutatás kapcsán összeért bennem az OM (aum) jel szimbolikája és e mantra zengetésének egysége és jelentősége.


"Az alsó, hosszabb görbe az álom állapotát jelenti. A felső görbe az ébrenlét állapotát, a középről kiinduló görbe az álom nélküli mélyalvást szimbolizálja. A "félhold" felül maya, az illúzió "fátyla", a pont a transzcendens, érzékeken túli valóság, amelyet maya eltakar."(Baktai)






-rp- 2011.04.04

2 megjegyzés:

  1. Adrika! Ez az újabb bejegyzés igen kemény,A tudat formálással egyetértek Szükség van rá egy életen át de a tudat befolyásolására fóleg az alvás állapotában. erre nem tudok mit mondani Nem megy ez túl messzire? A 3. 4. fázisra gondolok Kicsit engem ez megijeszt.Lehet hogy túl földhöz ragadt vagyok.A tudatosságot nekem is fejlesztenem kéne de én érezni és megérezni szeretek.de főleg jól érezni A többi egy kicsit elszigetel másoktól ...? még átolvasom alaposabban .00óra 30 van megyek aludni JÓ ÉJT anya

    VálaszTörlés
  2. Talán emlékszel arra a mondatra, hogy " a tudatosság az erőfeszítés nélküli figyelem". Ezzel egyidejűleg fejlődik az intuíció, a magasabbról, a másképp látás, a ráébredés, a ráérzés képessége! Ne ijedj meg!Nem harap a tudatosság!:)

    VálaszTörlés