2016. július 17., vasárnap

Shiva-val Apollón-ig: Prána flow a görög szentélyben

I. rész A tökéletes helyszín

Vitathatatlan, hogy Shiva Rea-nek kiváló érzéke van ahhoz, hogy a Földbolygó különleges, régi gyógyító helyeit felkutassa, visszaemelje méltó helyükre és ismét a szellemi gyakorlás szent terévé transzformálja. A Los Angeles-i születésű Shiva  a vinyasa flow jóga stílus meghatározó alakja, a prána flow rendszer kidolgozója, a jóga alkímistanője, örök zarándok, nő, anya, globális jógaoktató.
A nyári kurzusainak egyik helyszíne Dephi (Dephoi) , az ókori Görögország vallási, kulturális központja, a világ köldöke (omphalos), a hely ahol a Zeusz által szabadon engedett két sólyom a világ végeiről , a két pólust egyesítve itt találkozott, ide tért vissza.
A Parnasszus lábainál fekvő Delphi-ben található az Apollón kultusz egyik legjelentősebb szentély –együttese benne az ókori világ leghíresebb jósdájával. Ég és Föld találkozása ez itt, a kiindulási pont, a görög mitológia és hitvilág forrástörténeteinek helyszíne. A szentély szívében itt égett az „isteni fény” (hesztia) örökmécsese, melynek lángját Prométeusz lopta el az istenektől az embereknek. Itt győzte le Apollón Gaia (földanya) gyermekét Püthont a sárkánykigyót , itt közvetítette az égiek válaszát a szent transzba, isteni megszállottság ( enthuziaismus) alá került Püthia (oraculum) és a számos kultúrkörben megjelenő nagy vízözön után itt, a Parnasszoszon kötöttek ki a túlélők és itt kezdődött az új emberiség története.
 
A sziklák közötti szurdokból itt fakad a Kasztalia, a tisztaság szent forrása, a megtisztulás kultikus helyszíne, a nimfák, múzsák lakhelye. Ez itt tehát az ihlet forrása, "a szépség, a művészet eszményi helyszíne, a költészet otthona, a tökély és halhatatlanság jelképe."
Innen a mediterrán hőségben, egy izzasztó sétával érhetjük el a Kórükioni-barlangot (Korikio Andro), amely a kecskelábú , félig isten, félig ember Pán és vele együtt a nimfák, és tüneményes lények, tündérek lakhelye. A szentségében szinte érintetlen cseppkőbarlang kutatások szerint delphi ősi, eredeti gyógyító helye, a papok, papnők és a Püthia felkészülésének, spirituális gyakorlásának helyszíne.

Delphiben tehát körülvettek bennünket az Istenek, de ha mindez és a mitikus hősök lehelete valakinek még nem lett volna elég lelkesítő, maga a látvány, a hely tökéletes fekvése bizonyosan elbűvölte volna. A teraszokra épült városka csodás hegyekkel, pompás sziklákkal körülvéve egy zöld a szurdok fölött magasodott, háttérben a hűs tenger látványával. Az egész fura mód emlékeztetett a távoli Peru-ra,  a Machu Picchura, ahol a teraszos építkezés mellet szintén nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a szentélyek harmonikus helyeken, az elemek kiegyensúlyozottságában , a föld, a víz, az ég együttes látványában épüljenek.  Most amint e sorokat írom beugranak a párhuzamok, hiszen az inkák fővárosa, Cusco szintén fontos napkultusz hely, akárcsak itt az Apollón szentély és a hely nevének jelentése   „ a világ közepe”  is emlékeztet a világ köldökére.
De az érzés emlékeimben nemcsak Peru lüktet, hanem Hawaii is. Az aktív vulkánokkal teli Nagy Szigeten minden évszak, minden éghajlati öv, minden elem egyszerre jelen van, minden elem aktív és egyben tökéletesen kiegyensúlyozott. Az ayurvéda szerint tökéletes hely a gyakorlásra.
Nos azt hiszem helyszín berendezésre került. A hangulat megteremtve. Shiva Rea, kezdődhet a jóga óra!:)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése