2018. november 18., vasárnap

A lovak üzenete 1. rész


A Vinyasa Flow Egyesület szervezésében kerültem a Cavallo lovastanyára Kovalik Natihoz az érzelmek tudatosítása workshopra. Ezen a kiscsoportos, lóval asszisztált tréningen (Natív módszer), a testérzeteink megfigyelését, a kialakult érzelmek (és nem gondolatok!) tudatosítását és minősítés nélküli megélését, elfogadását valamint ki- és elmenekülés-mentes átélést gyakorolhattuk különféle lovas feladat közben.

Csodás, szelíd, dimbes-dombos vidéken, hatalmas területen terjed ki a lovastanya. S bár a természet már elengedte őszi pompáját, de így lecsupaszodva, pőrén is érezhető volt, hogy milyen békés, a szó minden értelmében tiszta és szép a táj.
Fotó: Südi Istvánné Pató Zsuzsa

Hatalmas domboldalnyi karámba léptünk be, ahol a lovak számára óriási tér volt, futkározni, vágtázni, legelészni, más lovakkal barátkozni.
Mintha börtönéből szabadult volna városi lelkem! Körülölelt a határtalan szabadság. A végtelen természet, ember alkotta, tájidegen épület-nélküliség és körülöttem a szabadság, az érzékenység és erő négy lábon járó szimbólumai: a Lovak. Szabadon.
Ahogy haladtunk beljebb a karám belsejébe természetes állapotukban figyelhettük meg a napfényben békésen sütkérező, füvet eszegető lovakat. Bár úgy tűnt, hogy ügyet sem vetnek ránk, de mégis különös, de érezhető módon tudtam, hogy érzékelik a jelenlétünket. De ügyet sem vetve ránk, tették a dolgukat, talán kicsit fennhéjázva is, hogy ’mi bizony már láttunk ilyen pesti, színes népeket, mint ti’ :).
Fotó: Cavallo

Haladtunk tovább egyre beljebb és egy fiatal kis (nagy) fekete, kivételt tett és kedvesen hozzánk lépett. A gyermek kíváncsi örömteli gesztusaival szaglászott, ismerkedett, kémlelt, üdvözölt bennünket. Olyan érzés volt, mint amikor egy kicsi gyerek először, magától fonja a karját nyakad köré, és nem szükségből, vagy hiányból, hanem szeretetből megölel. Szívmelengető volt.

Haladtunk tovább Furfanghoz, hogy kapcsolatba kerüljünk. Nemcsak mi vele, hanem mi együtt. Kölcsönösen. 
Először csak néztük ahogy ritmusosan tépkedi a még megmaradt főcsomókat. Szép volt és fenséges. Erősen és szisztematikusan rágott megállás nélkül. De a szeme sarkából már figyelt. Majd felemelte a fejét, mintegy kémlelve az eseményeket, meg hogy mit akarunk. De úgy látta semmit :). Zavartalanul tovább evett. Saját eszközeinkkel jeleztük, hogy szeretnénk rátenni a fejtartó szíjat. De ez nem az ő nyelve volt. :) Még néhányszor felemelte a fejét, de mi esetlenek és ügyetlenek voltunk. Élveztem, hogy figyelem a folyamatot, jelen vagyok és kivételesen nem szeretném feltétlenül és hatékonyan megoldani a feladatot. Végül a következő fej emelésnél, nyúltam a szíjért és közösen a ló fejére tettük. Nati segített a füle mögé igazítani. 
Megdicsértük és megszeretgettük, majd jött a következő feladat: Vezessük át a lovakat a tanya másik oldalára, a gyakorló karámba. Nem volt triviális ez sem. A 450-500 kg-os állat egy pici, óvatoskodó, körülményes, ’ezt így kell?’ típusú bizonytalan utasításra nem indul meg. Csak oldalról lehetett kimozgatni a lecövekelt állapotból.  A gyakoroló karámban számos érdekes feladat következett, valamelyik nagyon könnyen és természetesen ment, de valamelyik nagyon nehezen jött össze.

Nati személyre szabottan segített mindenkinek, kinek-kinek a saját elakadásában és volt lehetőségünk arra is, hogy kívülről megfigyeljük a többieket működés, gyakorlás közben. A lóval való munka kiváló tükör volt. 
Nati sokat segített abban is, hogy adott szituációban lefordítsa a ló gesztusait, érzéseit, non-verbális kommunikációját számunkra. Megértettük, hogy melyik ló, mikor, mitől elégedett, együttműködő, ideges, érdektelen vagy mikor érzi magát fenyegetettségben.
Fotó: Marie Claire

A gyakorlás során egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy csak tiszta, egyértelmű, világos szándékkal, tiszteletteljes és partneri hozzáállással lehet célt érni a lovakkal (is). Ha a szándék zavaros, ha túl sok a gondolat, ha túl sok az okoskodó mérlegelés, ha túl sok az erőből, akarásból cselekvés akkor a ló ellenáll és befeszül.

De ha nincs elég erő, ha bizonytalanság van, ha asszertív kommunikációval, udvarias hangon elmagyarázod (elracionalizálod), hogy mit szeretnél, vagy azon pörögsz, hogy szabad-e ezt neked csinálni, megfelelő-e, helyes-e, amit csinálsz és vajon mit gondolnak a többiek, mit gondol a ló, akkor egyszerűen nem történik semmi. Hiányzik az összpontosítás, hiányzik az eltökéltség, az elhatározás ereje (szankalpa shakti) és a ló nem érzi az irányítást. Az egész tehát végig olyan, mint egy érzékeny, érző libikóka játék, a túl sok és a túl kevés között. 


Az igazi feladat az, hogy megtaláld az erő és a határozottság valamint a tisztelet és a partnerség éppen megfelelő elegyét és arról, hogy ebből az attitűdből irányíts. És ezek a határok- akárcsak más, kétlábú lényeknél :) - eléggé eltérőek lehetnek karaktertől, feladattól, tértől, időtől függően. Azaz folyamatos figyelem, folyamatos kapcsolat szükséges. Mi más ez, ha nem egy magas fokú vezető képző?! Ahol vezetni tanulunk; irányítani a gondolatainkat és érzéseinket. Vezetni, de nem mást, hanem önmagunkat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése