2018. október 18., csütörtök

Vishnu a tejóceánban

A hindu teremtésmitológia szerint Visnu az idők kezdete előtt, az időtlenségben a tejóceán felett lebegett az ezerfejű kígyó ágyán. Visnu a hindu szentháromságban (trimurti) a világot fenntartó, működtető erőt képviselni. Nevének jelentése átható, azaz aki mindent áthat, aki mindenbe behatol, aki mindenhol jelen van.
Ananta Sésa kígyó végtelenül és határtalanul kanyargott alatta és egyszerre volt puha és erős fekhely, éppen ideális Visnu számára.
Ő pusztán belégzésével képes univerzumokat teremteni, kilégzésével pedig elpusztítani. Így kicsit megint visszajutottunk a légzés erejéhez, amiről ebben a hónapban már olvashattatok:)
Köldökéből lótuszvirág növekszik, benne Brahmá ébredezik- a teremtő impulzus, elindítva ezzel a megnyilvánult világ kibontakozását.
Kezében fő szimbólumai: buzogány (tudás szimbóluma), kagylókürt (a kozmikus rezgés és teremtés szimbóluma), diszkosz (a tűz, a megtisztulás és pusztítás szimbóluma) és lótusz (a spiritualitás felemelkedés szimbóluma). Mellette örök társa Laksmi, a szerencse, szépség és ifjúság csodaszép istennője. Jó választás:)))
A képen látható másik hölgy Bhúdévi, az istenő Anya, Földanya, Szülő megnyilvánulása.
Minden istenségnek van járműve:)) azaz hátasállata, ami ezen a képen ugyan nem látható, de a jóga pózokból jól ismerhetitek. Ő nem más, mint a mitikus Garuda, akit félig ember, félig madár alakban ábrázolnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése