2019. április 15., hétfő

A Napüdvözlet rétegei kósáról kósára 1. A fizikai test

A Napüdvözletről már sokan, sokszor írtak (én is,  lásd pl. A Nap köszöntése: Surya Namaskar c. írás), de mivel a modern jóga és a flow jóga alapsorozata - nem véletlenül (!)- , ezért szeretem ezt minél több oldalról körbejárni.


A napüdvözlet sorozat komplexitásának megértéséhez most a védikus embermodellt hívom segítségül.
A védikus anatómia szerint az ember különböző rétegekből áll, amelyek különféle finomságúak (durvábbak és szubtilisebbek), eltérő kiterjedéssel (pl. térben, időben vagy egyéb korlátokkal vagy éppen a tér és az idő korlátai nélkül), különféle jellemzőkkel (pl. más és más erősíti és gyengíti őket) bírnak.

Egyes rétegek mindenki számára nyilvánvalóak, más rétegek inkább csak a hatásain vagy hiányosságain (meggyengülésén) keresztül érzékelhetők, megint más rétegek, pedig csak hosszabb gyakorlással, komolyabb előkészületekkel fedezhetők fel.


Ezek a rétegek  szanszkrit nyelven a kosák (kosha), amelyeket testként, burokként, illúzióként (maya), befedettségként is említenek, de nagyon kifejező a tudatosság szintje vagy az azonosulás (azaz ebben az esetben a téves azonosulás) mértéke elnevezés is. Vagyis, hogy mivel azonosítjuk magunkat, azaz hogy a "ki vagyok én?" kérésre milyen szintű és mélységű válaszokat tudunk adni.  Hogy belső lényeglátásunk mennyire tiszta és világos, vagy mennyire homályosan látunk, a "szemünk előtt elhúzott képernyővilág (mátrix) befedettségében.

A jóga komplex eszköztára lépésről lépésre vezet, - mint egy életre szóló, nagy vinyasa- az egyes rétegek megtisztításához, megismeréséhez (és megszelídítéséhez:).  Az integrált jógagyakorlás figyelembe veszi ezeket a rétegeket, sőt beemeli praxisába őket a 8 angán (vagy kicsit más csoportosítás szerint a jóga 14 elemén) keresztül.



Nézzük most meg egyetlen gyakorlatban, a napüdvözlet sorozatában, hogyan jelenik meg ez az átfogó gondolkodásmód.

1. Annamaya kósa - Fizikai test

A legnyilvánvalóbb azonosulásunk a fizikai testünk. Érzékszerveinkkel jól látható, tapasztalható a kevésbé kifinomult érzékszervekkel is könnyedén felfogható, ezért durva testnek is nevezik. Azonnal jelez, ha valami fáj vagy, ha valami hiányzik. Minden nap foglalkozni kell vele, gondoskodni kell róla,  igényei és szükségletei vannak, amiket hol hangosabban, hol halkabban, hol érthetőbben, hol szimbolikusabban kifejezésre is juttat.
Étel testnek, étel illúziónak is hívják, hiszen felépüléséhez és fenntartásához elengedhetetlen az étel, a táplálék. Más élőlények (növények, állatok) táplálják és végül ő maga is más élőlények ételévé válik. A nagy körforgás része.

Fizikai kiterjedése nyilvánvaló, térben és időben létezik (nem tud egyszerre több helyen lenni (általában:) és "még":) nem tud a múltba, jövőbe utazni), de térben és időben változik (megszületik, fejlődik, kiteljesedik, öregszik, leépül és meghal), hat rá az ok-okozatiság törvénye.
Sok minden befolyásolja, hogy milyen állapotban van a testünk, pl. hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz jut-e, kap-e elég pihenést, friss levegőt, van-e megfelelő helye, otthona, ágya, ruhája csakhogy a legnyilvánvalóbbakat említsem.

A surya namaskar fizikai szintje, legdurvább rétege: az ászanák. A jól ismert 12 lépés, 12 állomás, 12 testtartás megfelelő egymásutánja. Az ászanákban a testünk meghatározott pozíciókat vesz fel, amelyekben bizonyos izomcsoportok aktívak, mások nyújtóznak, megint mások ellazultak. Az egyes testtartásokat meghatározott erővonalak, belső akciók jellemeznek. A test adottságaitól, felkészültségétől  függően lehetnek benne módosítások, könnyítések, nehezítések. Az ászanák segítségével megtanuljuk érzékelni, tudatosítani és irányítani a testünket, fejlesztjük a propriocepciót (testtudatosságot, belső érzékelést) és elkezdődik egy nagyon komoly figyelemirányítási munka a jelen pillanat történéseinek megismerésére.

Tapasztalhatjuk, hogy megtanulni és felkészíteni a testet  ezekre a pozíciókra (előkészítésekkel, képesség és készség fejlesztő gyakorlatokkal) már önmagában egy tudomány, komoly elszántságot és kitartó gyakorlást igényel.

A gyakorlás azonban meghálálja magát már a test szintjén is. A napüdvözlet fizikai hatásai, aspektusai jól ismertek. Csak néhány a teljesség igénye nélkül:
- átmozgatja, erősíti és nyújtja az izmokat
- fejleszti a helyes testtartást
- karbantartja a gerincet
- mobilizálja az ízületeket
- javítja a keringést
- serkenti az emésztést
- erősíti az immunrendszert
- javítja a nyirok áramlását stb.

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése