2019. április 24., szerda

A Napüdvözlet rétegei kósáról kósára 3. Elme test

3., Manomaya kósa- Elme test

Ahogy a hagyma rétegein befelé haladunk egyre finomabb burkokat fejthetünk le és így jutunk el az elméhez (= itt értsd manasz).
 Az elme egy igen összetett irányítóközpont. Egyik kiemelt feladata az érzékszerveken keresztüli információszerzés, feldolgozás, elemzés, értékelés és a cselekvő szerveken keresztüli reakció és válaszadás. Fantasztikus irányítóként szervezi és összehangolja  a teljes test működését a mozgásszervi, légzőszervi, emésztőrendszeri, szaporítórendszeri, stb. feladatokat.
Az elme irányító központja, háttérben az érzelmek

De az elme ettől jóval több. A világ  és önmagunk leképeződése és megismerése az elme által történik és az elme közvetítésével valósul meg. Annak minden lehetőségével és korlátával.  Az elmét elmefolyamatok jellemzik. Sok -sok ilyen elmefolyamat van mint például a gondolkodás, elemzés, mérlegelés, ítélet, megítélés, emlékezés, álom, képzelet, megkülönböztetés, megértés, megismerés stb. Az elmét a tér és az idő nem korlátozza úgy mint pl. a testet. Képes szélsebesen váltani, térben és időben "utazni" (képzelni és emlékezni) a nélkül, hogy repülőre ülne. Mégis megvannak a maga korlátai, amelyet hitrendszerek, tapasztalatokból és tanult mintákból felépített értékrendszerek alkotnak. Amelyek megszabják, hogy mit hiszünk el, hogy mi a fontos, hogy mit tartunk lehetségesnek és mi az, ami a mi életükben biztosan kizárt. A félelmeink, aggodalmaink és persze vágyaink, hiányérzetünk befolyásolják mozgásterünket és azt is, hogy milyen célokat választunk magunknak, merre és hogyan indulunk az életben.
 A hit, a lelkesedés szárnyakat ad és óriási dolgokra tesz képessé, míg az önsorsontó, negatív gondolatokkal, azt is el tudjuk veszíteni, amink van. A gondolatok tehát erősen befolyásolják az életminőségünket. És persze mindez hat az energetikai állapotunkra (lelkesek, depressziósak lehetünk) és persze tovább a testünkre is (betegségek, erős/gyenge immunrendszer).
Azt hiszem ma már magyaráznom sem kell azt, hogy amit gondolunk, ahogyan vélekedünk valamiről, ahogyan minősítjük a dolgokat az meg fogja határozni, hogy milyen életet élünk.

Azért az elménk megismerése és megszelídítése (itt szándékosan használom ezt a szót az irányítás és az uralás helyett,) továbbá a gondolataink és érzelmeink tisztán tartása ezért kiemelt szerepet kap.
És ebben nagy segítség számunkra a mantra. A mantrák meghatározott töltettel rendelkező energetikai rezgések. Az energetikai rezgésminták a rishik segítségével hangalakba sűrűsödtek és mantrákká manifesztálódtak.


A mantrák segítik rendezni és megvédeni az elmét. De mitől kell megvédeni? Saját magától. Az állandóan kattogó, zakatoló gondolatoktól, múltbéli rágódásoktól, gondolatelemzési köröktől, önsorsrontó szuggesztióktól, emlékezeti visszajátszásoktól, jövőbeli tervezésektől, képzelődésektől stb. A mantrák a jelenbe hívják az elmét, emelve ezzel a koncentrációt és a tudatosságot.
Míg a napüdvözlet gyakorlatsor mozdulatai relatíve modernek, addig mantrái ősiek, a Védákból erednek.  A Nap tulajdonságait számba vevő rezgések  maghangzókká (bija mantra) és a Napistent, a tudatosságot, a Abszolútumot köszöntő versek pedig üdvözlő mantrákká formálódtak. A napüdvözlet minden mozdulatához tartozik tehát egy- egy mantra (üdvözlő- és magmantra) védelmet és feladatot nyújtva a csapongó elmének.
Az elme egyhegyűségét rendkívüli módon erősíti a tekintet fókuszálása is. A napüdvözlet minden pozíciójához tartozik egy u.n drishti, szemfókusz pont, amely az ugráló szemek keltette gondolatokat  egy pontba húzza.


Összefoglalva, a koncentráció és a tudatosság emeléséhez a mentális réteget is figyelembe véve már egy igen komoly eszköztárral rendelkezünk. Az ászanák, légzés, mudrák, bandhák, drishtik, mantrák  mind-mind egy irányba húzzák a teljes gyakorlást, előkészítve az utat a meditatív állapot kialakulásához.

A szurya namaskar mentális és érzelmi hatásai:
- emeli a tudatosságot
- növeli a koncentrációs képességet
- fókuszálja és elcsendesíti az elmét
- segíti a befelé figyelést
- lelkesít
- mentálisan megerősít

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése