2019. április 17., szerda

A Napüdvözlet rétegei kósáról kósára 2. Energetikai test

2., Pranamaya kósa- Energetikai test

A kósákon befelé haladva egyre finomabb rétegeket ismerhetünk meg magukból. A prána vagy életerő, életenergia burok szemmel kevesebbek számára látható, de hatását nagyon könnyen érzékeljük magunkon és másokon is. Ismerjük az energiával teli, tetterős állapotainkat és az enervált periodusainkat is; látunk a kipirult, pirospozsgás arcokat vagy érzékeljük a mindig hideg kezeket-lábakat. :) Biztos találkoztál már olyannal, hogy egy helyen vagy bizonyos emberek társaságában (akár teljesen ismeretlenül is) egyszerűen jól érzed magad, máskor, másokkal meg minden racionális indok nélkül valami fura, rossz érzés lett úrrá rajtad.


Az energetikai burok minden élő (létező) körül megtalálható és határai túl terjednek a fizikai test körvonalainál. Ezek a mezők rezgésben vannak és kölcsönösen hatnak egymásra, így képesek felerősíteni vagy gyengíteni egymást.
Láthattuk, hogy a testünk is érzékeny műszer, de az energetikai részünk még érzékenyebb. Változékony és sok minden befolyásolja az állapotát. Természetesen hat rá, hogy milyen állapotban van a fizikai test és így hat rá minden, ami a fizikai testet befolyásolja,  de hat rá az időjárás (napsütés, zivatar, villámlás, szél, levegő), befolyásolják a különböző tárgyak (fémek, számítógépek, nagyfeszültségű hálózatok)  befolyásolják a hangok (erős zajok, zene) és hatnak rá más emberek is csakhogy megint néhány nagyon nyilvánvalót említsek.


A testet egy átfogó energetikai hálózat szövi át és energetikai központok működtetik és biztosítják az életerőt az egész testben. Az izmok állapota (feszült vagy ellazult) és az ízületek pozíciója (zárt vagy nyitott) hat erre az energetikai rendszerre, irányt ad vagy gátat szab bizonyos energetikai folyamatoknak. Nem nehéz belátni például, hogy egy feszült, összeszorított izomban az áramlás, keringés és átjárhatóság részben vagy egészben korlátozott és fordítva az ellazult izomban szabad az  áramlás.  A fizikai gyakorlással (ászanák) tehát nemcsak a durva fizikai testre, hanem a finomabb, energetikai rendszerre is hatunk. Mindannyian ismerjük a mozgás örömét, azt a jó érzést, amikor a feszültséget ki tudjuk magunkból dolgozni és egy jóleső ellazultság vagy élettel teliség jár át bennünket.


A jóga energetikai gyakorlatai (pranayama) célzottan ennek az energetikai buroknak a megismerését és irányítását célozzák, melynek az egyik legjellemzőbb hordozója és indikátora a légzés.
A napüdvözlet energetikai gyakorlatai első sorban a légzés segítségével mélyítik az energetikai folyamatok szabályozását. Minden pozícióból meghatározott légzéssel (kilégzés, belégzés,  illetve haladóbb szinten légzésszünettel is) mozdulunk tovább a következőbe. A napüdvözlet egy "légző rendszer" is, azaz a légzés támogatja és vezeti a mozgást. A felemelkedő, felfelé nyújtózó mozdultok inkább a belégzés által megtámogatottak, a belégzéssel tudnak kiteljesedni; míg az összehúzódások, izomnyújtások, mélyülések a kilégzéssel.
A légzésszinkronban végzett gyakorlás könnyűvé és áramlóvá teszi a gyakorlatokat, rásegít az optimális erőkifejtés megismerésére, az erőlködés nélküli erőkifejtésre.


Az ászanákon és a légzésen túl az energetikai szabályozásban részt vesznek még a bandhák, mudrák és a mantrák is. A bandhák energetikai zárak vagy zsilipek a testben, amelyek képesek bizonyos helyeken elzárni az áramlás útját és más irányba terelni az energia áramlást. A napüdvözlet  különböző ászanáinak helyes kivitelezésekor,  egy-egy enegretikai zsilip ( gyökérzár, hasi zár, torokzár) is aktiválódik.
A mudrák szimbólumok, pecsétek amelyek szintén rendelkeznek fizikai, energetikai és mentális aspektusokkal. A napüdvözlet nyitó és záró kézpecsétje az anjali mudra, azaz ima tartás. A két tenyér egyesítése a mellkas előtt, a szívközpontban szintén összetett hatású, itt az energetikánál a két oldal kiegyenlítését emelném ki, azaz a női és a férfi, a jobb és a bal, a cselekvés és létezés, az idegrendszer két tónusa, a paraszimpatikus és szimpatikus kiegyensúlyozottságát és harmóniáját támogatja.



A surya namaskar tehát erősen hat az energetikai háztatásunkra is. Íme néhány aspketus a pránikus  hatásaiból:
- aktivizáló
- ébresztő
- energetizál, lelkesít
- életenergiával tölt fel
- éberséget nyújt
- elűzi a depressziót

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése