2019. április 25., csütörtök

A Napüdvözlet rétegei kósáról kósára 4. Bölcsesség burok

4., Vijnanamaya kósa- Bölcsesség test


"Az Ogre olyan, mint a hagyma"
Az "Ogre hagymáján" beljebb haladva az elmének egy speciális részével találkozunk. A korábban taglalt manasz az értelem, az értelmező, a gondolkodó elmerész legnagyobb korlátja, hogy döntéshozatalra képtelen. Kiválóan elemez pro és kontra, érveket sorakoztat fel és megindokol így és úgy is,  képes minden dolog mellett és ellen is "kardoskodni". De képtelen a helyzetet felülről, nagyobb perspektívából, a pillanatnyi vagy önös érdeken túl, az EGÉSZ szempontjából látni. Erre csak a bennünk lévő bölcsesség, a magasabb intelligenciára hangolt buddhi elmerész képes. Megnyilvánulása intuitív és inspiratív. Olyan mintha kívülről, felülről jönne, mintha valaki más küldené de mégis érezzük, hogy benne van az igazság, kapásból tudjuk, hogy az úgy VAN. AZ van.

Buddhi a bölcsesség közvetítője

A buddhi rendelkezik a megkülönböztető képességgel, de ahogy látjuk szegény már elég mélyen, sok rétegben elfedve az illúziók burkai által beborítva lapul. Sokszor nem olyan könnyen  érthető, nehezen hozzáférhető az általa küldött sugallat.

A bölcsesség testünk az elme elcsendesedésével válik elérhetővé számunkra, amelyhez igen fontos eszköz a korábban taglalt meditációs gyakorlat. Egy megfelelően végzett dinamikus gyakorlás mozgó meditációvá tud alakulni, a befelé figyelés, a koncentráció (dharana),  az érzékek visszavonása (pratjahara) segíti a meditációs állapot kialakulását,  csakúgy mint a mantra, amely szintén egy meditációra felkészítő technika.

További segítség a nyolc ágú jóga (asthanga jóga) rendszeréből első lépcsőfokok, a jámák és nijámak rendszerének mélyebb megértése és a mindennapi életünkbe való beépítése. Ezek erkölcsi, életmódbeli javaslatok és az esetleges zsákutcák elkerülésével kapcsolatos észrevételek összegzése. Összesen 8 hasznos tanács, amely értékes mérlegelési szempontokkal járul hozzá a döntéshozatalhoz, mintegy iránytűt adva az elmének, megmutatva, hogy a belső csendességhez a lelki békén át vezet az út. A lelki béke pedig akkor tud kiteljesedni, ha a meghozott döntéseink, életvitelünk  megnyugtató számunkra, hogy az igazán lényeges megfontolásokat vettük számba és a gondolat, az érzés és a cselekvés összhangban van bennünk.

A jóga fája


A vijnanamaya kóshában megérjük, hogy nem pusztán a gyakorlás vagy a gyakorlatsor (mint technika) fontos, hanem a megfelelő attitűddel való jelenlét is.
A tiszteletadásra, szolgálatkészségre, nem ártásra (ahimsa), szeretetteli táplálásra, tisztaságra (saucha), megelégedettségre (santosa) hangolódás a mennyiségi, fizikai kihívásokat kereső személet helyett a gyakorlást egy más minőségbe emeli.

Jéghegy elmélet a jóga részeire
A bölcsesség burokban ráébredhetünk a napüdvözlet absztrakt mondanivalójára. A Nap, a Fény, Tudatosság, a Központ, a Mag jelentőségére továbbá a változásnak alávetett világ törvényszerűségére, az egymást követő ciklusok és az egymásba alakuló formák testet öltéseire. Az Állandó és az állandóan változó kapcsolatára. Átélhetjük az emberi inkarnáció állomásait és végigkövethetjük a leszületés és felemelkedés stációit.

A Napüdvözlet gyakorlásával megnyílik bölcsességének tanítása:
- Surya, a Nap, a Bölcsesség, az Élet Forrása, az Abszolút aspektusainak felismerése
- Ciklikusság, körkörösség törvényének megértése
- A spirituális fejlődés és felemelkedés útjának átélése

Folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése